Кредитний рейтинг: що це таке і як ним користуватися?

Що показує кредитний рейтинг?

Кредитний рейтинг-це індикатор, який допомагає зрозуміти, наскільки безпечно довіряти організації свої гроші. Банки, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди (НПФ) та інші фінансові організації, які працюють з приватними клієнтами, зазвичай мають такі рейтинги.

Рейтинг враховує не тільки нинішнє фінансове становище компанії, розмір капіталу і обсяг боргів, але і всю попередню фінансову історію. Високий кредитний рейтинг організації означає, що довіряти їй гроші практично безпечно: вона і раніше завжди платила за рахунками і зараз її становище цілком стійко. А низький-що ви сильно ризикуєте, зв'язуючись з нею: справи її йдуть не дуже добре і вкрай ймовірно, що вона збанкрутує.

Кредитні рейтинги також можуть присвоювати країні в цілому, окремим регіонам, промисловим підприємствам і багатьом іншим організаціям. Рейтинги відображають їх здатність повернути взяті кредити.

Крім того, існують окремі рейтинги для облігацій. Вони оцінюють здатність компаній-емітентів погасити їх вчасно і виплатити по них дохід. При цьому навіть у однієї і тієї ж компанії Різні облігації можуть мати різний рейтинг, якщо ризики по ним різняться. Наприклад, за субординованими облігаціями рейтинг зазвичай нижче, а значить, ризик для покупця — вище.

Які є види кредитних рейтингів?

Єдиної загальносвітової системи рейтингів не існує. Однак кредитні рейтинги різних агентств, особливо високі, зазвичай порівнянні один з одним. Наприклад,» а+ «в одній системі може мати той же сенс, що» А1 «в іншій системі і» а+ " в третій.

Як правило, рейтинги з буквою» а «позначають самі кредитоспроможні компанії, з буквою» В « — середні по надійності, а з буквою» З " — близькі до банкрутства. Якщо ж ви бачите в позначенні рейтингу букву "D", це означає дефолт: компанія вже відмовилася платити за своїми боргами і фактично вибула з фінансової гри.

Усередині буквених категорій теж є градації: наприклад, рейтинг «ВВВ» вище, ніж «ВВ» і «В», А «а+» вище, ніж «А» і «А—».

Разом з рейтингом агентства публікують прогноз: наприклад, «стабільний», «позитивний» або «негативний». Він показує, чи очікують аналітики, що фінансове становище організації в найближчий рік зміниться і в який бік.

Де можна подивитися кредитні рейтинги?

На сайтах кредитних рейтингових агентств. Це спеціальні незалежні організації, які оцінюють компанії та їхні цінні папери на підставі власних методологій. Ці методології повинні відповідати закону-і за цим стежить Банк Росії. У нашій країні присвоювати публічні рейтинги можуть тільки агентства, включені до реєстру регулятора.

Провідні вітчизняні компанії, які залучають іноземних інвесторів, можуть мати також рейтинги іноземних кредитних рейтингових агентств. Найбільші, всесвітньо відомі з них-Moody's, S&P і Fitch, так звана «Велика трійка».

Коли мені можуть знадобитися кредитні рейтинги?

Коли ви вибираєте фінансову організацію або цінні папери якоїсь компанії, варто порівняти дані різних рейтингових агентств і прочитати описи кредитних рейтингів на їх сайтах. Це дозволить вам ясніше уявити, в якому фінансовому стані знаходиться зацікавила вас організація.

Банк

Самі по собі депозити в банках-досить надійні інвестиції. Гроші на рахунках приватних осіб, у тому числі індивідуальних підприємців, захищає державна система страхування вкладів. Навіть якщо у банку відкличуть ліцензію, невелику суму вам повернуть швидко. Просто переконайтеся , що у обраної організації є ліцензія Банку, а потім стежте, щоб на всіх ваших рахунках в одному банку у вас лежало не більше даної суми, включаючи відсотки за вкладами.

Якщо ж ви хочете покласти на депозит суму побільше або відкрити рахунок для свого бізнесу, то і підхід до вибору банку повинен бути більш серйозним, оскільки на такі вкладення гарантія системи страхування вкладів не поширюється. Орієнтуйтеся на високі і середні рейтинги кредитоспроможності, в яких є буква «А» або не менше двох букв «в».

Страхові компанії та недержавні пенсійні фонди (НПФ)

Ще обережніше потрібно підходити до вибору фінансових партнерів, якщо ви хочете вкласти свої гроші на довгий час. Наприклад, вирішили накопичити гроші на освіту дитини або на власну пенсію за допомогою накопичувального страхування життя або договору з НПФ.

Оскільки заощадження доведеться довірити їм надовго, а в систему страхування вкладів ці відрахування не потрапляють, вимоги до надійності повинні бути високі. Кредитні рейтинги страхових компаній і НПФ краще вибирати не нижче «ВВВ». А вже серед найнадійніших вибирайте ті, які показують максимальну прибутковість за підсумками декількох років.

Мікрофінансові організації (МФО)

Вкладення грошей в МФО стає все популярнішим, оскільки вони пропонують прибутковість істотно вище, ніж банки. Але такі інвестиції теж не потрапляють в систему державного страхування вкладів, тому надійність МФО варто ретельно оцінити.

МФО рідше, ніж банки, отримують кредитні рейтинги. Якщо мікрофінансова організація все ж перейнялася цим, це вже говорить на її користь.

Якщо ви хочете довірити накопичення МФО ненадовго-до трьох місяців, можна ризикнути і вибрати МФО з рейтингом, де тільки одна або дві букви «В». Якщо ж мають намір укласти договір на довший термін, варто зупинитися на компаніях з кредитним рейтингом не нижче «ВВВ—». Важливо час від часу заходити на сайти рейтингових агентств і заново перевіряти ці дані.

Облігація

Облігації-найбільш передбачувані цінні папери. Дохід по ним, на відміну від акцій та інших фінансових інструментів, відомий заздалегідь. Ризик теж-його якраз показує рейтинг облігацій. При цьому прибутковість і ризик тісно пов'язані: чим більший прибуток вам обіцяють, тим вище шанс її не отримати.

Можна купити облігації з високим кредитним рейтингом, наприклад» ААА", але з помірною прибутковістю. А можна ризикнути: вкласти гроші в більш прибуткові цінні папери з рейтингом на рівні «В». У цьому випадку все буде залежати від ситуації на фінансовому ринку. Якщо не відбудеться ніяких глобальних потрясінь, то компанія заплатить за своїми зобов'язаннями в строк і повністю. Але якщо трапиться якийсь зовнішній шок, на який компанія не здатна вплинути, вона може опинитися в нестійкому становищі і відмовитися від виплат.

Папери з більш низьким рейтингом початківцям інвесторам краще все ж не розглядати, щоб не втратити гроші і не розчаруватися у фондовому ринку раз і назавжди.

Не обов'язково витрачати час і самому відбирати облігації з високим рейтингом на сайтах рейтингових агентств. Всі найнадійніші папери фондові біржі включають в особливий список-перший котирувальний список, або перший рівень лістингу. Ці списки можна знайти на сайті конкретної біржі.

Акція

Самі по собі акції, на відміну від облігацій, не мають кредитних рейтингів. Тому при виборі акцій можна дивитися на рейтинги компаній, які їх випустили. Однак, якщо компанія справно платить за своїми боргами (і значить, має високий рівень кредитного рейтингу), це ще не означає, що справи її стабільно йдуть в гору і її акції будуть рости в ціні.

У випадку з акціями краще дивитися не тільки і не стільки на рейтинг компанії-емітента, скільки на рівень лістингу цих паперів на фондових біржах.